Öncelikle Gurk olan tavuğu sürüden ayırmanız ve civcivleri palazlanana kadar rahatlıkla bakabilecek bir ortam çok önemlidir. Doğaya baktığımız zaman yabani tavuklar kuluçka dönemi sürüden ayrılır yumutalarını toplar ve kuluçkaya yatar, Yavrularını büyütür ve sürüye geri katılır. Bu sebepten kuluçkaya yatacak tavuğu sürüden ayırmanız hem tavuğunuz için hemde büyüteceği yavruları için çok önemlidir. Eğer sürüden ayırmadan kümes içinde bakmaya devam edilirse kümes içindeki diğer tavuklar çıkacak yavrulara zarar verebilir veya kuluçkaya yatmış tavuğu strese sokup kuluçkadan kalkmasına sebep olabilir.
Gurk Kümesi, Folluğu ve Bakımı nasıl Olmalıdır?
Hazırlayacağınız ortamın kuytu ve sakin bir köşede olması önemlidir. Kuluçkaya yatmış bir tavuğun yavrularının güvende olduğunu hissettirmeniz sorunsuz bir kuluçka dönemi geçirmesini sağlayacaktır.
Kuluçka için hazırlayacağınız yer en az 1 m uzunluğunda ve 1 metre yüksekliğinde olması lazım ki çıkacak civcivleri rahatça büyüte bilsin unutmayın ki 40 ila 60 gün arasında o civcivlere bakacak, ne kadar rahat bir alan olursa tavuğunuz içi o kadar iyi olacaktır.
Kuluçka döneminde en büyük sorunların başında bit gelir. Bu yüzden hazırlanan kümesin duvarları kireçle badana edilebilir ve folluk zeminine kullanılan malzeme bit üremesine elverişli olmayan malzemeler tercih edilmelidir. Hatta gurk tavuğunuzu yeni yerine almadan ortamı ilaçlaya bilirsiniz.
Kuluçkaya yatırılacak alanın zemini düz olması ve hafif bir çukurluk verilmesi gerekir. Tavuk yumurtaları döndürürken yumurtalar yuvarlanmaması için,
Kuluçkaya yatmış tavuğun yeme ve suya kolay ulaşması ve kuluçkaya yattığı yere yakın olmalıdır. Ancak tam önünde olması da yanlış bilinen bir durumdur. Yattığı yerden yem yemesi yerine; kalkıp yem yemesi ve su içmesi hem tavuğun sağlığı hemde yumurtalar için önemlidir. Kuluçkadaki tavuğun 10-15 dk gezmesinde hiçbir mahsur yoktur. Korkmayın yumurtalar bozulmaz. Hatta yumurtaların biraz soğuması ve havalanması için gereklidir. Tavuğunuz döndüğünde yumurtaları ile tek tek ilgilenir onları çevirir ve ısıtır.
Kuluçkadaki tavuğun altına koyulacak yumurta sayısı da tavuğun, yumurtalara rahatlıkla bakması onları rahatlıkla çevirebilmesi ve ısıtabilmesi için önemli bir detaydır. Her tavuk cinsi bir değildir. cinslere göre yumurta sayısı koymak gereklidir. Küçük cüce ırklar için 6-7, Normal boyutlu tavuklar için 10-11, iri ırklar için 13 yumurta idealdir.
Güzel Havalarda, genellikle öğlen sıcağında kümesinizin kapısını açıp tavuğunuzu dışarı salabilirsiniz. Toprak banyosu ihtiyacı her tavukta olduğu gibi gurk tavukta da önemlidir. Dış parazitlerini temizlesin biraz dolaşsın. Sizde bu arada kırık yumurta varsa temizleyebilir, Döl kontrolü yapabilir, Folluktaki dışkıları alabilir, Folluğu yenileyebilirsiniz. Ufak bir detay son 5 günde eşeleneceği toprağın biraz nemli olması yumurta çıkımını kolaylaştıracaktır.
Tavuklarınızın önceden düzgün bakılması kuluçka döneminde de size avantaj sağlar. Kaliteli yem kullanılması, hayvanların düzgün beslenmesi, düzenli vitamin verilmesi kuluçka döneminde hayvanınızın sağlığının bozulmamasında önemli bir faktör oluşturacaktır. Önceden sağlıksız bakılan bir tavuk 21 gün yumurtalarından ilgilenmekten bağışıklığı düşebilir hatta kuluçka süresini tamamlayamadan hastalanıp ölebilir. O yüzden her zaman düzgün bir bakım şarttır.
Soğuk ve serin Akşamlarda kümesi bir ampul ile ısıtmak civcivlerin üşümemesi için yapılabilir.
EK BİLGİ : Tavuklarda Gurk olamama
Bu içeriği Beğendiysen Yorum Yapmayı ve Sosyal Medyada Paylaşmayı Unutma.
islami organizasyon
YanıtlaSilhttps://www.burakorganizasyon.com/