Mavi Yumurta Gerçeği

Kamuoyu ve medyada reklamları yapılan mavi ve yeşil renkli yumurtaların daha sağlıklı olduğuna solup olmadığına ilişkin bilgi talep edilen yazı incelenmiştir.
Ülkemizde Yumurtaya ilişkin uygulanmakta olan mevzuat Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği (20.12.2014 tarih ve 29211 sayılı Resmi Gazete) olup bu tebliğ evcil tavuktan (Gallus gallus var. domesticus) elde edilen yumurtayı kapsar. Diğer kanatlı hayvanlara ait yumurta ve yumurta ürünleri ile kuluçkalanmış ve pişmiş yumurtalar bu Tebliğ kapsamında değildir.


Söz konusu tebliğ kapsamında yer alan mavi ve yeşil yumurtalar, Güney Amerika kökenli tavuk ırkından "Ameraucana" cinsi tavuklardan elde edilen yumurtalar olup, yeşil ve mavi yumurtaların besleyicilik değeri açısından da diğer yumurtalardan hiçbir farkı yoktur.
Yumurtaların rengi, sadece o yumurtayı yumurtlayan hayvanın ırkına bağlı genetik bir özelliktir. Yumurtaların farklılığı tavuğun cinsinden kaynaklanmakta, fiyatlarının yüksekliği ise tamamen tüketicinin tercihine yönelik talebine bağlı olarak belirlenmektedir.


Kaynak : Günde Bir Yumurta

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder