İnfeksiyöz synovitis

Tanım: İnfeksiyöz synovitis; Mycoplasma synoviae(Gr negatif) tarafından oluşturulan ,hindi ve tavuklarda akut ve kronik seyirli ,eklemleri, tendoları ve solunum sistemini etkileyen bir hastalıktır.

• Hastalığın oluşması ve seyir: İnfeksiyöz synovitis de M.synoviae ile beraber E.coli veya staphyloccocus sp’den dolayı gelişen seconder enfeksyonlar da görülebilir.MS genellikle vertikal yolla bulaşır.(MS pozitif damızlık sürülerden elde edilen civcivlere bulaşır). Mortalite %1-10 arasındadır.

• Belirtiler ve teşhis: Enfeksiyon genellikle 4-14 haftalık tavuklarda ve 10-14 haftalık hindilerde görülür. Ancak yetişkin tavuk ve horozlarda da görülmektedir. Topallık ve eklemlerde şişlik oluşur.Ancak hayvanların %10’unda semptoplar görülebilir.MS ayrıca hava keselerini,ovariumları, ve sinüsleri de enfekte edebilir. Otopside kanat ve ayak eklemlerinde gri-beyaz irin görülür.Hava kesesinde Sarı peynirimsi bri tabaka vardır.Teşhis için anaç sürülerde MS taraması yapılır.Kesin teşhis bakteri kültürü ile yapılır.

• Korunma ve tedavi: CRD’de olduğu gibidir.



Bu içeriği sosyal medyada paylaşmayı unutma.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder