Tavuklarda Yumurta Veriminin Düşmesi ve Yumurtadan Kesilmesi

Birçok kişi tavuğum niçin yumurtadan kesildi veya yumurta verimim düştü diye sorular sormakta, Bugün bu konuda bahsetmek istiyorum biraz.

Tavukların arada bir yumurtadan kesilmeleri normaldir. Bunu bir sorun olarak görmemek lazım. Aslında Devamlı yumurtlamaları normal değildir.

Tavukların en çok yumurtladıkları zaman genel olarak tüm cinslerde mart-haziran sonu arası dönemdir. İşte bu aylarda yumurtadan kesiliyorlarsa ve gurkda yoksa problem aramaya başlamak lazımdır.

Genel olarak baktığımızda bir tavuğun yumurtadan kesilmesi ve veriminin düşmesine neler sebep olmaktadır.

  1. İç-Dış Parazit varlığı ve Hastalıklar
  2. Beslenme Sorunları
  3. Kümes Problemleri
  4. Yaşlılık
  5. Tüy Dökme Zamanı
  6. Kış Ayları
  7. Sıcak Yaz Günleri
İç - Dış Parazit varlığı ve Hastalıklar


Adından da belli olduğu gibi parazitler canlılar üzerinden geçinen canlılardır. Onların besinlerine ortak olmaktadırlar. Tavuklarımız beslendikçe onların besinlerinden çalmakta ve hayvanları dengeli beslenememesine sebep olmaktadır. Bu da verimi doğrudan etkilemektedir. Bu sebepten belirli düzende iç parazit ilaçları kullanılmalı ve dış parazitler için kümesler ilaçlanmalıdır. Hastalıklarda parazitler gibi yumurta verimine etki etmekte hatta sorunlu yumurta oluşumuna da sebeptir. Bu yüzden kümesteki hayvanlar iyi takip edilmeli hasta hayvanlar ayrılmalıdır.

Beslenme Sorunları

Yumurta, civciv oluşması içindir bunu önce unutmamak lazım. Bu yüzden tavuğun yediği her şeydeki en önemli besin maddeleri yumurtaya aktarılır ki sağlıklı bir civciv oluşabilsin. Dolayısıyla da yumurtlayan tavukların çok iyi beslenmeleri şarttır yoksa bünyeleri çok zayıf düşer. Bünyesi zayıf düşen tavuk yumurtadan kesilir. Tavuk dinlenmeye çekilir. Bu konuda kapsamlı olarak Tavukların nasıl beslenmesi gerektiğini paylaşmıştım (TIKLA)

Kümes Problemleri

Doğanın gereği olarak tavuklar ilkbaharda yeni nesiller geliştirirler. En çok bu yüzden, gündüzlerin uzun olduğu zamanlarda yumurtlarlar. En uygun zaman mart sonundan haziran sonuna kadardır. Siz eğer tavuklarınızı karanlık kümeslere kapatıyor, sabah geç aydınlığa kavuşturuyor, akşam erkenden karanlığa sokuyorsanız yumurtadan zamansız kesilmeleri normaldir. Kümesinizin ferah olması düzenli ışık alması lazımdır. Bir tavuğun günlük alması gereken ışık 16 saattir (Gün ışığı + ilave ışık). Tabi ki kümes içerisinde bundan başka bir çok sorun oluşabilir. Folluk yetersizliği gibi. İdeal bir kümes için TIKLAYIN

Yaşlılık

Tavukların en verimli çağı 1 ila 2 yaşına kadardır. Bu dönemde çok iyi bakılırlarsa verimliliklerinde 3 yıla kadar önemli bir düşüş olmaz. Civcivlikten başlanarak 2 yaşına kadar çok iyi bakılmalıdırlar. Daha sonra ise çok daha iyi bakım gerektirir. Eğer bir çiftlik işletiyorsanız. 2 yaşının üstündeki tavuklarda yenilemeye gitmede fayda vardır.

Tüy Dökme Zamanı

Her yıl sonbahardan kışa girerken tüy ve deri yenilenmesi gerçekleşir, Bu dönem doğaları gereği böyledir. Kendi tüylerini kışa hazırlarlar. Bu dönemde yumurta veriminde ciddi düşüşler yaşanabilir. Hatta tamamen yumurtadan da kesilebilirler. Çünkü gerekli eforu tüyleri yenilemeye harcayacaklardır. Bu dönemi hızlı atlatmak için düzenli Vitamin ve Mineral takviyesi yapmak önemlidir.

Kış Ayları

Kasım ortasından ocak sonuna kadarki zaman yumurta veriminin ciddi bir biçimde düştüğü dönemdir. Tavuklarınızı bu dönemde fazla zorlamayıp biraz rahat bırakmak gerekir. Kış mevsimi çok soğuk geçen yerlerde kış boyunca yumurta verimi daha da düşük olur belki hiç yumurtlamazlar. Kış döneminde kümes içi ısıyı 18-19 derecede tutmak ve 16 saat aydınlatma sağlamak yumurta veriminizi biraz yükseltebilir. Kışın tavuk bakımı için TIKLA

Sıcak Yaz Günleri

Özellikle Temmuz-Ağustos aylarındaki yüksek sıcaklık hayvanlar için çok tehlikeli olduğu gibi yumurta verimini de direk etkilemektedir. Yüksek Sıcaklık hayvanlarda stres sebebidir. Stresli hayvanda verimli yumurta veremez. Bu sebepten yazın tavuklarınızı serinletebileceğiniz yöntemler bulmalısınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder