Marek Hastalığı

Etkeni : Herpesviradae grubuna ait bir virüstür.  Hayvanların iç organlarında tümörler meydana gelir. Bulaşıcıdır, öldürücüdür. Kümesin tozlu havasına karışan mikrop (virüs) hayvanları hasta eder. Virüs bulaşmış ekipman, yem, su, altlık da hastalığı nakleder

Tanım : Hastalık doğal koşullarda sadece tavuklarda görülmektedir. Özellikle gençlerde immun sistemi baskılayıcı (immunsupresif) bir etkiye sahiptir. Hastalık her yaşta görülebilirse de, gençler (10-15) haftalık daha duyarlıdır, 15- 30 haftalık hayvanlarda da görülür. Bacaklarda ve kanatlarda felç meydana gelir. Bu yüzden bacağın biri ileriye, biri geriye doğru uzanır. Kanat düşer, yerine dönemez. Parmaklar bükülür. Boyun çarpılır. Göz donuklaşır, körlük olabilir.




Tanı : Otopside değişik organ ve dokularda değişik büyüklükte lenfoid karakterde tümörlere rastlanılır.Özellikle deride(tüy diplerinde),dalak,karaciğer, akciğer ve üreme organlarında tümoral oluşumlara rastlanır.Siyatik sinirlerin kendileri ve kökleri kalınlaşmıştır ve asimetri söz konusudur.Benzer lezyonlardan dolayı Amerika’da Marek hastalığı Leukosis’in altında incelenir.Kesin tanı için laboratuvar testleri kullanılır. 

Korunma : Tedavisi yoktur. İlaçla tedavi mümkün değil. Hastaları ayırmalı ve imha edilmesi gerekmektedir. Civcivler bir günlük iken Marek aşısı yapılmalıdır. Aşılanmamış civcivleri kümese sokmamak lazımdır. Aşı hastalığı yüzde yüz önlemez. Ancak hastalık çıksa da ölüm pek az olur, hastalık hafif geçer. Civciv aşısından sonra 3-4 haftalık olunca bir aşı daha yapmakta yarar vardır.






Bu içeriği sosyal medyada paylaşmayı unutma.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder