Tuzlu ve küflü şeyler vermemeniz gerektiğini başta belirteyim. Bunlar tavuklara öldürecek derecede zarar verirler. Yemek artıkları aşırı tuzlu değilse zararı olmaz. Yine de dikkatli olun. Yemek artıklarınızı tavuklara vermeniz çok iyi olur ama yemekleri az tuzlu yapın ki tavuklarınıza zararı olmasın.
Öncelikle bilmemiz gereken tavuklar doğada neye ihtiyaç duyarlar. Başta ihtiyaç duyduğu şeyler; Vitaminler, mineraller, çeşitli elementler, protein çeşitleri, kalori, kalsiyum, kalsiyum karbonat (kireç). Yedikleri şeylere gelince: Her türlü yeşillik, tohum, tane, her çeşit küçük hayvanlar, toprak ve taş; kısaca her şey yerler.
Peki Civcivlikten başlayarak, ömürlerini tamamlayacakları döneme kadar nasıl beslenmeliler?
Civcivlere 6 haftalık oluncaya kadar özel civciv yemi çok önemlidir. Civciv yemleri gelişim için besin maddeleri, vitamin, mineral çok iyi dengelenmiştir. Özel civciv yeminin ve suyun yanı sıra salata yaprakları, haşlanmış yumurta ve temiz toprak verebilirsiniz. Ben şahsen ilk 1 ay Bebe Bisküvisi ve Azda devam sütü katarak vermekteyim. Peki Bu civciv yemlerinin içinde ne yer almaktadır hiç merak ettiniz mi? Büyük bir kısmı tahıllardan oluşan yumurta yeminde ekstra protein (gelişim için çok önemlidir), yağ, selüloz, Metionin, Kalsiyum, Fosfor, Sodyum, Vitamin katkıları, Folik Asit, Mangan, Çinko, Demir, Bakır, Selenyum içermektedir. Anlayacağınız üzere Civcivin 6. haftaya gelene kadar ki sürede ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri dengeli olarak almasını sağlamaktadır.
6 haftadan yumurtlama dönemine kadar olan sürede her çeşit yeşilliği tüketebilirler, 6. haftadan itibaren hayvanları doğaya salmanız çok çok önemlidir. Toprakla haşır neşir olmayı, eşeleyip yem bulmayı, küçük böceklerle beslenmeleri önemlidir. Ancak kendi bahçelerimizde onlara sunduğumuz ortam kendileri için gerekli olan maddeleri karşılamaya yetmeyecektir. Sadece Tahıl grubu ile beslenilmeye calışılan hayvanlarda vitamin ve mineral kaybı oluşucaktır. Hatta dengesiz ve eksik beslenmeye bağlı olarak başta eklem rahatsızlıkları ve gelişim bozuklukları oluşabilir. Bu yüzden piliç gelişim yemi kullanılması bu noktada önemlidir. özellikle doğaya hiç salınmayan hayvanlar ihtiyaçlarını karşılayamayacakları için piliç gelişim yemi olmazsa olmazdır. Ancak şu aşamada dikkat edilmesi gereken bir durum var. Yumurta yemi kullanımı 20 nci veya 21 nci haftada başlanılması konusunda, Klavuz yumurtasını atmamış hayvanda yumurta yeminin kullanımını asla önermiyorum. Çünkü Yumurta yemleri yüksek kalsiyum içermektedir, Yumurtlayan tavuklar Kalsiyum kaybettiği için yumurta yeminden aldıkları kalsiyumu eritebileceklerdir. ancak yumurtlamaya başlamamış tavuklar da bu kalsiyum sorun yaratabilir. Bu sebepten protein ağırlıklı beslemek önemlidir. Yumurtaya başlayana kadar ki döneme kadar gelişim yemine devam edilmelidir.
Yumurtaya başlamış hayvanlarda beslenme önemlidir. Yumurta üretiminde hayvanlar birçok vitamin, mineral ve aminoasit kaybına uğrarlar, Bu dönemde kalsiyum olmazsa olmazdır. Yumurta kabuğunun %83 kalsiyum karbonat içermektedir. Peki nasıl bir beslenme uygulamalıyız. Sadece Buğday,Arpa ve Mısırla mı beslemeliyiz bu hayvanın tüm ihtiyaçlarını karşılar mı? Tabi ki hayır. Biz insanlar sadece ekmekle beslensek ne hale gelebileceğimizi düşünebiliyormusunuz? O zaman nasıl bir besleme yolu izlemeliyiz. Ya hayvanın yumurtlama döneminde hayvanın ihtiyacı olan maddeleri düzenli bir karışım ile hayvanlara sunmalıyız. yada güvenilir bir yumurta yemi kullanmalıyız. Ooooo Yumurta yemi mi diyenleri duyar gibiyim. Evet Yumurta yemi kullanımı hayvanlarda çok önemlidir. Baştan söylemek isterim ki yumurta yemleri bilinenin aksine horman içermezler. Yumurta yemi denilen ürünlerin büyük bir çoğunluğu zaten hayvanlarınıza verdiğiniz tahıl gruplarından oluşmaktadır. Hayvanın yumurtlama dönemindeki eskik kalabilecek vitamin, mineral ve aminoasit dengesi düzenli sağlanmıştır. ve yumurtlayan hayvan için gerekli olan kalsiyum yüksek oranda yer almaktadır. Kalsiyum değeri düşük olan hayvanda yumurta kabukları yumuşak ve sorunlu oluşmaktadır. Neden yumurta yemi verilen hayvan daha çok yumurtladığını hiç düşündünüz mü? Ben söyleyeyim bir hayvanın gerekli olan ihtiyaçlarını karşılarsanız o hayvanda düzenli olarak yumurtlar. Mantık bellidir ve düzdür iyi yem düzenli yumurta. Yumurta yeminin içinde şu var bu var diyebilirsiniz ancak dediklerinizin çoğu içinde yoktur. Peki içinde neler yoktur? Aşağıda paylaşacağım Tarım ve Köy işleri bakanlığının yayınladığı tebliğdir.
Karma Yemlere Katılması ve Hayvanlara Yedirilmesi Yasak
Olan Maddeler Hakkında Tebliğ
(Tebliğ No: 2005/24)
Karma yemlere katılması yasak olan maddeler
1. Her türlü hormon ve hormon benzeri maddeler.
2. Kullanımına izin verilenler hariç, antibiyotik, antikoksidiyaller ve ilaç niteliğinde olan diğer maddeler.
3. Sığır, koyun, tavuk, keçi gibi hayvanların yemlerine hayvansal proteinler (Et-kemik unu, kemik unu, kan unu ve diğer kan ürünleri, tavuk unu, balık unu, hidrolize protein, vb. gibi) ile hayvansal orijinli organik DCP ve TCP’nin katılması yasaktır.
Aşağıdaki ürünler bu yasaklama kapsamı dışındadır:
-Süt ve süt ürünleri
-Yumurta ve yumurta ürünleri
- Jelatin (ruminant menşeyli olmayanlar ve sadece yem katkılarında kullanılanlar)
4. Gübre, idrar, sindirim sistemi (mide, barsak) içeriği.
5. Deri ve deri artıkları ile boynuzlar
6. Tohumluk olarak kullanılmak üzere ilaçlanmış tohumlar
7. Odun, talaş ve diğer odun artıkları
8. Her türlü kentsel veya endüstriyel atık sulardan elde edilen atıklar
9. Ev atıkları gibi kentsel atıklar
10. Restorant, yemekhane atıkları
11. Toz, aspirasyon kalıntıları ve sürpüntüler
12. Sap, kes, kavuz, kılçıklar ve kabuklu yemiş kabukları ve bunların öğütülmüşleri (ev hayvanları hariç)
13. Meyve ve zeytin çekirdekleri ve bunların küspeleri.
14. Palamut ve pamuk tohumu kabukları
15. Mısır koçanı (yem katkılarda dolgu maddesi olarak kullanılabilir).
16. Sap ve samanlar
17. Hint hardalı, Sarı hardal, sarepta hardalı, çin hardalı, siyah hardal, ethopya hardalı ve bunların küspeleri.
18. Hind yağı tohumu ve küspesi
19. Üzüm cibresi
20. Potasyumu alınmamış melas şilempesi (%3’den fazla "K" içeren şilempe)
21. Atık yağlar ve bu yağlardan elde edilen ürünler.
Görüldüğü gibi bu tarz maddelerin hayvan yemlerine katılması yasaktır ve Tarım köy işleri bakanlığı tarafından sürekli numune alınıp denetlenmektedir.
Birde Veteriner Hekim görüşü alalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder