- Rasyonda yetersiz dozda Vit A ve K olması;
- İlaç olarak sulphaquinoxaline uygulaması;
- Yemde fazla miktarda yonca unu (dikumoral vit K antogonisti) ollması
- Tavuklara küflü yem verilmesi;
- Kümes içinde sürekli ışıklandırma
- Korku, stres, rahatsızlık.
2- RENKSİZ SARI
- Yemin yumurta sarısının normal oluşumuna yetecek miktarda pigment içermemesi,
- Tavukların yeşil yem alım şansına sahip olmaması,
- Rasyonda yumurta sarısına katkı sağlayacak özel katkılara yer verilmemesi,
- Küflü-bozuk yem kullanılması
- Kurtlara karşı kullanılan preperatlar (piperazine, dibutyltin dilaurate ve citrate)
- Antikoksidiyal olarak kullanılan Nicarbazin;
- Bazı antioksidanlar; gallik asit ve tannik asit;
- Rasyonda uygun düzeyde işlenmemiş soya ürünü kullanımı;
- Rasyonda kalsiyum yetersiziliği
- İnce yumurta kabuğu;
- Genetik bozukluk.
4- ÇİFT VEYA ÇOK SARILI YUMURTA
- Sıklıkla yeni yumurtaya gelmiş yarka-tavuklarda görülür.
- Aynı anda 2 veya daha fazla sarının yumurta yoluna düşmesi nedeniyle oluşur.
- Bugüne kadarki kayıtlarda 9 sarının aynı yumurta içinden çıktığı rapor edilmiştir.
- Cappilaria solucan enfeksiyonu ve bazı hastalıklar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder