Döl Verimi İçin Kaç Tavuğa Kaç Horoz Olmalı

Kümeslerde sıkla sorulan sorulardan birisi de kaç tavuğa kaç horoz olması gerektiğidir. Kaç tavuğa kaç horozum olursa döl verimim yüksek olur. Bu yazımda bu konuya değinmek istiyorum biraz.



Birçok gittiğim yerde veya gözlemlerimde 3-5 tavuk varken yanlarında 2-3 horoz oluyor bu yanlış bir durumdur. Bu şekilde döl verimi düzenli sağlanabilir ancak tavukların çok hırpalanmasına, tavukların strese girmesine, iç organların zarar görmesine, sakatlanmasına, verimin düşmesine hatta ve hatta ölüme bile sebep olabilir. 

Peki tavuk horoz dengesini nasıl sağlamalıyız?

Benim için kabataslak bir hesap yapmak gerekirse 8-10 tavuğa 1 horoz, 9 - 20 arası 2 horoz, 21 - 30 arası 3 horoz gibi olması ideal olacaktır. Aşırı çiftleşmeye maruz kalan tavuklarda gurk olma sorunu da olabilir. Kümes içerisindeki fazla horoz yoğunluğu da kümes içerisindeki düzenin ve dengenin bozulmasına da sebep olabilir. Bu yüzden denge iyi sağlanmalıdır. 


Horoz spermaları 2 hafta kadar hayatta kalabilmektedirler. Düzgün bir eşleşmeden sonra spermlerin yumurtaların dölleneceği yere varması 7 gün sürebilir. Bu durum hesaba katılarak ideal bir çiftleşmeden sonra 7 gün boyunca döllü yumurta alınabilir. 

Tabi şöyle bir durumda var ki ırklar, yaşlılık durumu, kümes içerisindeki veya dışarısındaki ortamda etken faktörler arasındadır. Bir besleyici hayvanlarını iyi takip etmeli tavuk horoz çiftleşmesini gözlemlemeli ve kendine göre bir ayarlamada yapması gereklidir.


Bu içeriği Beğendiysen sosyal medyada paylaşmayı unutma.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder