Tavuklarda Üreme
Tavuk da bütün kuşlar gibi yumurta ile çoğalır. Karnındaki yumurtalıkta olan yumurta sarısı yumurtalık kanalına düşer. Bu kanalın üstünde salgılanan yumurta akına bulanarak aşağı iner, bu arada üstü kireçlenir. Yumuşak olan kabuk hava ile karşılaşınca sertleşir. Tavuk bu duruma gelen yumurtayı, yumurtlamak suretiyle dışarı çıkarır.
Üreme için horoz tavuğa dölleme yapar ve sonrasında tavuk yumurtlar. Horoz Spremleri 14 gün canlı kalabilmektedir. Dölleme işleminden sonra spermanın dölle yerine ulaşması yaklaşık 6 ila 8 gün arası sürer. Yani çiftleşme gerçekleşir gerçekleşmez döllü yumurta alınması mümkün değildir. Eğer yumurta döllenme olmadan yumurtlamışsa bu yumurtalardan civciv çıkması mümkün değildir.
Üreme şekilleri yumurtalar üzerinde kuluçkaya yatarak devamlılık kazanır. Kuluçkaya yatan bir tavuğun altına taze olan 10-15 adet arasında yumurta koyulabilir. Bu yumurtaları sürekli çeviren tavuk, yumurtaların ısısı düşmesin diye çaba gösterir. Normalde yumurtaların 38-39 derecelerde olması kuluçkaya için idealdir. Zaten Tavuklarda sıcak kanlı oldukları için vücut ısıları 40-42 derece civarıdır. 21 gün sonra civcivler çıkmaktadır. Bazen yüksek ısıdan dolayı daha erken yada düşük ısıdan dolayı daha geç çıkabilirler. Bu değişim tavukların cinsine de bağlıdır. Bu yüzden 20 günde civciv çıkaran tavuk da vardır, 23 günde civciv çıkaran da.
Tabii kuluçka yanında bir de makinelerle yapılan civciv yetiştirme usulü vardır ki, bir hayli revaç görmektedir. Başka bir yazımda bu konuyu da paylaşacağım.
Bu içeriği Beğendiysen sosyal medyada paylaşmayı unutma.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder