Kuluçkalık Yumurta Alımı ve Saklanması

Birçok kişi hobi amaçlı Kuluçkalık yumurta alıyor. Ancak saf diye aldığı hayvanlar bazen kırma, bazen aldığı yumurta dölsüz veya problemli çıkabiliyor. Bazende saklama koşullarından dolayı yumurtalar bozuluyor.
Kuluçkadan sağlıklı civcivler elde etmek ve yüzde yüze yakın başarılı olmak için yumurta seçimi, muhafaza / saklama şartları, yumurtaların saklama sürecindeki diziliş pozisyonları çok önemlidir.

Kuluçkalık Yumurta alacaksanız öncelikli olarak kendi bölgenizde bulunan satıcıları tercih etmenizde fayda vardır. Nasıl Faydalar mı? Öncellikle anaçları görme ihtimaliniz olacaktır. Anaçlar da kırmalık var mı görebilirsiniz. Kümesteki horoz ve tavuk dengesine bakabilirsiniz. ( Döl verimi için 5+1 veya 6+1 şeklinde olmaları idealdir.) Kümes içerisindeki tavukların başka horozlarla çiftleşme ihtimali var mı? Alacağınız yumurtanın çok iri olmamasına dikkat edebilirsiniz (İri yumurtalar genellikle çift sarılı olup civciv çıkma ihtimali yoktur.) bu gibi durumları gözünüzle görebilirsiniz.

Tabi ki herkes istediği ırkın yetiştiricisini kendi ilinde veya çevre illerde bulamayabilir. Bu sebepten başka şehirden sipariş edebilir. Böyle durumlarda da belli başlı durumlara dikkat edilmelidir. Peki nelere dikkat etmeli !!! Öncellikle anaç resimlerini talep etmeli ve gelen resimlerin güncel olması önemlidir. Daha önce alış - veriş yaptığı kişilerden referans alınmalıdır. Döl garantisi verilmiş ise yazılı ve imzalı bir evrak yumurtalar ile gönderilmelidir. Dölsüz yumurtaların telafisi için önceden anlaşılmalıdır. Yumurta gönderecek kişilerin özel viyoller kullandığına dikkat edilmelidir. Yumurtaların kırılmaması için çok önemlidir.
İdeal Yumurta Gönderme Şekli

Evet Yumurtalarınızı Aldınız ve Kuluçka makinesine koymadan önce saklamanız lazım. Ne yapmalı ve nelere dikkat edilmelidir? 

Yumurtaların saklanacağı ortam 12º – 13º C sıcaklık derecesine ve %75 oranında neme sahip olmalıdır. Bunun için buzdolapları “ısı ayarı değiştirilerek” kullanılabilir. Bu mümkün değilse evin bodrumu kullanılmalı, bu da mümkün değilse evin en serin, en gölgeli tarafında uygun bir yere iki metre çukur kazılarak serin ortam sağlanmalı. 13 dereceden daha sıcak olsa bile idare eder. Yumurtaların %75 nemli ortamda bekletilmeleri niçin önemlidir. Kuru havalı yerlerde bekleyen yumurtaların içindeki sıvının suyunu kuru hava çeker. Böylece yumurtanın geniş ucundaki hava boşluğu her geçen gün büyümeye devam eder. Kuluçka süresi boyunca yumurtanın dışarı vereceği çeşitli gazlarla beraber su kaybına devam edeceğini de düşünün. Onun için hiç olmazsa kuluçka öncesi su kaybının en az olması sağlanmalıdır, bu da nemli hava ile mümkündür.

Kuluçkaya konacağı güne kadar bekletilmesi gereken yumurtaların sivri kısımlarının aşağı gelmesi şartıyla dizilmeleri gerekiyor. Yumurtalar tam dik durmayacak, günde bir defa diğer tarafı yaslanacak şekilde çevrilecek. Çevrilmeleri önemlidir. Günde bir defa çevirmek en az ölçüdür. Kulaçka için yumurtalarını biriktiren tavuklar bile yumurtalarını her gün itinayla çevirir.

En iyi verim en fazla 7 gün bekletilmiş yumurtadan alınır. Daha fazla bekletilmelerinde kalite mükemmelliği her gün azalır. Fakat bu sadece riski azaltmak için tedbirdir. Yani 7 günden fazla bekletilen yumurtalar asla kuluçkada kullanılmamalı anlamına gelmez. İyi muhafaza edilmiş yumurtaların 15 günlükleri bile kuluçkada iyi sonuç verebilir. Yine de risklidir. Hele 3 haftayı aşmış yumurtaların döllerinin canlı kalma ihtimali neredeyse sıfırdır.

Bu güne kadar sakladığınız yumurtaları gurk tavuğun altına veya kuluçka makinesine koymadan önce 20-25 derecede 1-2 saat bekledikten sonra koymakta fayda vardır.
Bir önemli hususta kuluçkalık yumurtaları makineye koymadan önce temizlenmesi, Yumurtalar dezenfektan ürünleri katılmış suyla yıkanabilir. Yumurtadan biraz daha sıcak bir su kullanılması çok mühimdir, bu şekilde yumurtanın yüzeyinde bulunabilecek bakteriler gözeneklerden dışarı itilirler. Eğer su yumurtadan soğuk olursa, etki gözeneklerden içeri bakteri girmesiyle sonuçlanacaktır!

Yumurtada Dikkat edilmesi gerekenler
  • Hangi ırktan tavuğa ait ise, o ırkın renk ve şeklini taşıyan yumurtalar olmalıdır. 
  • Hastalıksız sürüden alınmalıdır. 
  • Yumurtanın biçimi bozuk olmamalıdır. 
  • Yumurta parlak olmalıdır. Kabuğu ince veya kalın, çatlak, pürüzlü olmamalıdır.
  • Genç tavukların ilk 20-25 günlük yumurtaları kullanılmamalıdır.
  • Taze olmalıdır, 7 günlüğü aşmamalıdır. 
  • Hava boşluğu küt uçta olmalı, içinde lekesi bulunmamalıdır. 
  • Yumurtalar viyollere küt uçları yukarı gelecek şekilde konmuş olmalıdır.

Yararlanılan Kaynaklar : Tavuk Devleti


Bu içeriği Beğendiysen sosyal medyada paylaşmayı unutma.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder