Tavuklarda Ayak Sorunları

Sürekli denk geliyoruz Tavukların veya Horozlarını topallaması, Aksaması, Yürümek istememesi veya dengesiz yürümesi gibi sorunlar oluyor, bu sorunlara bir göz atalım ve sebeplerini ve çözümlerine bir bakalım.

Tavuk ve horozlarda kabaca baktığımızda aklıma geldiği kadar ile 7 başlık altında ayak problemlerini sıralayabiliriz

  • Hijyenik olmayan Kümes Şartları
  • Zemin Problemleri
  • Irklardaki Kilo Ağırlıkları
  • Yetersiz veya Dengesiz beslenme
  • Vitamin Eksiklikleri
  • Çevresel Faktörler
  • Hastalıklar
    Hijyenik Olmayan Kümes Şartları
Birçok yazımda da bahsettiğim ve sürekli üstüne bastığım kümes hijyeni maalesef ki ayak problemlerinde ilk sırada kendine yer buluyor. Hijyenik olmayan kümes şartları en başta mantara sebebiyet vermektedir. Mantarlarda ayaklarda şişkinlik, kabuklanma, iltihaplanmalara sebep oluyor. Almanız gereken bir kaç hijyen tedbiri alınmadığı için ayak fonksiyonlarında kayıp, ayaklarda ağır hasarlar, kangren veya ayaktan başlayan enfeksiyonların tüm vücudu sarması ve ölüm gibi birçok sebebi var.  Böyle bir durumla karşılaşmamak için kümes hijyenine dikkat etmeli, zeminde ideal malzemeler kullanılmalı ve Tavukların tünekte uyumaları sağlanmalıdır.

Zemin Problemleri

Tavuklarınızın gezdiği zemin çok önemlidir. Taş, Beton, fayans genel olarak tabir etmek gerekirse sert zeminlerde sürekli dolaşıyorsa hayvanlar ayaklarında nasır oluşmaması imkansızdır. Birde yaz sıcaklarında bu zeminlerin çok ısınacağı düşünülürse bu tarz zeminler ayak sorunlarında önemli yer tutar. Nasırlı bir ayakla yürümek tavuğa acı vereceği için ya topallar yada sürekli oturma isteği içinde olur. Hayvanlarınıza doğalarına uygun bir zemin hazırlamanız çok önemlidir. Eğer zemininiz topraksa ve çok sert ise arada bellemekte de fazda var.
Irklardaki Kilo Ağırlıkları

Genellikle Etlik ırklar ve Brahmalar aslında bu başlık için çok ideal örnekler, beden ağırlıkları maalesef ayaklar taşımıyor ve zamanla hayvanlar dahada kilolandıkça ayaklar taşımamaya ve eklem rahatsızlıkları ortaya çıkmaya başlıyor. Bu tarz durumlara düşmemek için hayvanları geniş alanlara salınmalı hareket etmeleri sağlanmalı yiyecek aramaya eşelenmeye teşvik edilmeli, hatta hareketli olmaya civcivlikten alıştırılmalı. Yeriniz geniş bir alana sahip değilse ağır ırklar yerine hafif ırklar tercih etmenizde fayda var. Ek olarak geceleri tünekte uyumaları bu tarz hayvanlar için ayak ve bacak eklemleri için çok önemlidir. Ağır Irklarda Et, Kemik ve Balık unu takviyesi de çok çok önemlidir.

Yetersiz veya Dengesiz Beslenme

Tavuklar nasıl beslenmedir. konulu yazımda geniş kapsamlı olarak civcivlikten tavukluğa kadar açıkladım. Civcivlikten başlayarak dengeli bir beslenme gelişim için çok önemlidir. Gelişimi iyi olmayan hayvanlarda eklem problemleri çok rahat görülebilir. Bu yüzden dönem dönem dengeli rasyonlar kullanılmalıdır. Ancak bazı istisna durumlar vardır mesela bir grup civciv veya yarka besliyorsunuz. Bazı hayvan vardır aktiftir ve atılgandır yemin en irisini en dirisini yer ve gelişimi hızlıdır ve sağlıklıdır. (Damızlığa uygun hayvan) bazende bazı hayvanlar vardır grup içerisinde pasifdir. ve yemin anca tozunu yer işte bu tarz pasif hayvanlarda dengesiz beslenme çok olur başta eklem rahatsızlıkları olmak üzere penguen hastalığı gibi durumlarda görülebilir.  

Vitamin Eksiklikleri

Kanatlılarda düzenli vitamin kullanımı çok önemlidir. Vitamin eksiklikleri birçok hastalığın sebebidir aslında. Ancak konumuz Ayak problemleri olduğu için özellikle buraya değinmek istiyorum. Başta B grubu vitaminler olmak üzere D ve E vitamini eksiklikleri eklem problemlerinde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Haftada 2-3 gün düzenli vitamin kullanılması vitamin kaynaklı eklem sorunlarının oluşmasında fayda sağlayacaktır. Güneşli havalarda güneşten yararlanmakta çok önemlidir.


Çevresel Faktörler

Çevresel faktörler denilince akla birçok sebep gelebilir. Ayaklara yabancı cisim batması, Yüksekten atlayıp ayakların zarar görmesi gibi birçok sebep sayılabilir. Ayak rahatsızlıklarında ilk önce bu akla gelmeli ve ayaklarda fiziksel bir kontrol yapılmalıdır. Tavuklarınızın yaşadığı ortam onların zarar görmeyeceği şekilde dizayn edilmelidir.

Hastalıklar

Marek, İnfeksiyöz SynovitisGut Hastalığı, Perozis, Rickets tarzı hastalıklar ayak problemleri ile birebir bağlantılı hastalıklardır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder