Keklikler Ne Zaman Yumurtlar

Keklikler bilindiği üzere eti için beslenir. Ancak bununla birlikte yumurtası da eti gibi oldukça faydalı ve lezzetlidir.

Kekliklerde dişiler 4 aydan itibaren yumurtlamaya başlar. En verimli dönemleri tavuklarda olduğu gibi mart ile haziran ayları arasıdır. Bu dönemde günde bir adet yumurta verirler. Keklik yumurtası ortalama ağırlığı 15 gr civarıdır. Yumurtlama döneminin uzatılması için geceleri kümes aydınlata bilinir. Bu oldukça faydalı bir yöntemdir. Bu iş için enerji tasarruflu düşük voltlu ampuller kullanılabilir. Günde 16 saat kümesin aydınlık kalması yumurtlama dönemini uzatacaktır.
Kekliklerde kuluçka işlemi kuluçka makinelerin de yapılmaktadır. Bir dişi ve erkek şeklinde çiftleştirmeden elde edilmiş döllenmiş yumurtalar, kuluçka makinesiyle 24 gün sonunda cicciv verirler. Yumurtalar Kulucka makinesinde gelişme kısmında 21 çıkış kısmında da 3 gün kalmalıdır. Yumurtalar kuluçka dönemi boyunca en az 4 kez çevrilmelidir. Kuluçka makinesinin ortam ısısı 21.inci güne kadar 37.6 derece rutubeti ise yüzde 59 olmalıdır. 21.inci günden sonra ise ısı 36.5 ve nem oranı yüzde 69'a getirilmelidir.

Doğada kekliklerin kuluçka dönemi ise ilkbahar mevsimidir.

Kaynak : Kuslar.biz


Bu içeriği Beğendiysen sosyal medyada paylaşmayı unutma.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder