Tavuklarda Tuzun Zararları

Bugünkü yazımda tuzun tavuklara zararına değinmek istiyorum biraz.
Son zamanlarda birçok yerde karşıma çıkmakta tavuklarda tuz tüketimi, çoğu zamanda bilinçsiz olarak hayvanlara verilmekte ! Nasıl mı? Küçükbaş ve Büyükbaş yemleri ile Evdeki artan yemekler ile bazende bilinçli olarak.
Bazen bilinçli bazende bilinçsiz olarak tavuklara verdiğimiz tuz aslında onlar için ölümcül bir maddeye dönüşebilir !!!
Peki Tuzun Tavuklara ne gibi zararları olmaktadır ?

1- Böbrek Bozukluklarına yok açar. Uzun Süreli Tuz Tüketimi tavuklarda böbrek yetmezliğine bağlı ölümlere sebep olabilir.

2- Hormon Dengesinin bozulması sebep olur. Tavukların tuz tüketmesi hormon sisteminin bozulmasına sebep olabilir. Buda yumurta düzenin bozulmasına yol açar.

3- Sindirim Sistemi Hastalıkları. Tuz tüketilmesi sindirim sistemi bozukluklarına yol açar ve geçmeyen ishallere sebep olur. Zamanlan da hayvan ölümlerine yol açabilir.

4- Kalp Hastalıklarına Sebep olur. Tuz tüketimi hayvanlarınızın bir anda çırpınarak ölmesine sebep olabilir. İşte bu durum aslında tuz tüketimine bağlı olarak kalp krizidir.

5- Kalsiyum Kaybına Sebep olur. Tuzun fazla tüketmesi, Kalsiyumun vücuttan atılmasına sebep olur. Tavuklarda kalsiyumun eksilmesi; kabuksuz yumurtalara, ayaklarda felçlere ve eklem sorunlarına sebep olur.

6- Su Kaybı yol Açar. Tavuklarda bilindiği gibi vücut fonksiyonlarının düzgün çalışabilmesi için suya ihtiyaç duyar. Tuz tüketimi ciddi bir şekilde su kaybına sebep olur. Ciddi su kayıpları tavuklarınızın ölmesine sebep olabilir.

Öncelikli olarak aklıma gelen ve tuz kullanımına bağlı olarak tavuklarınıza aynı zamanda size zarar veren başlıca sebepler bunlardır. Her zaman söylediğim bir şey vardır. Tavuk sizin, para sizin. Ancak bu hayvanların bir can taşıdığını unutmayın.

Ben yaptım oldu diyen birçok arkadaş görmüşümdür bu zamana kadar. Küçükbaş ve Büyükbaş yemi kullanır bunlar çok faydalıymış gibi de önerir. Niye yumurta verimi iyi diye !!! Ama unuttuğu en önemli şey o yemlerin yüksek tuz içerdiğidir. Bu tarz yemleri kullanarak aslında hayvanların ölümüne davetiye çıkarır. Ani ölümler, kesilmeyen ishaller, hormon bozukluklarına bağlı ani yumurta veriminde düşüşler, hayvanlarda eklem bozuklukları, Felçler, kabuksuz yumurtalar vs vs. Sonrada başlar hastalık aramaya ama çoğu zaman aklımına gelmez hayvana ne verdiği veya yedirdiği. Aslında aklımıza belkide hiç gelmeyecek veya en son gelecek ufacık bir tuz taneciği birçok soruna hatta ölüme sebep olmakta.

Bazı uzman arkadaşlarda kanibalizmin tedavisinde tuz kullanıyor. işe yarıyor mu? Evet yarar. Ancak kanibalizm için tuz kullanımı hiçbir zaman kesin çözüm sağlamaz tuzu kestiğiniz zaman bir süre sonra hastalık tekrarlar. Kısa vaade de çözüm sağlamak için tuzun zararlarını hayvanlara aktarmayın.

Evden gıda verilmesi de, başka bir problem aslında. Evde artık atılacak gıdalar ziyan olmasın çöpe gitmesin diye çoğu zaman tavuklara verilir. Kötü mü yapıyoruz aslında iyi niyetli ama tavuklara zarar verebilecek bir durum bu. Eğer evde yaptığınız yemekler çok tuzlu ise ve sürekli hayvanlarada veriyorsanız buda çok ciddi sıkıntılar oluşturabilir. Bu konuya benim bulduğum çözüm evde yapılan yemeklere az tuz atılması, biz evimizde yemek yerken yemeğe tuz ekleyebiliriz ama tavukların böyle bir şansı yok. O yüzden yemekleri az tuzlu yaparsanız hem yemekleriniz israf olmaz hemde hayvanlarınız nasiplenmiş olur.


Bu içeriği Beğendiysen Yorum Yapmayı ve Sosyal Medyada Paylaşmayı Unutma.

1 yorum: