Rickets (Ca,P ve vit D3 eksikliği)

• Tanım: Rikets kalsiyum/fosfor eksikliği veya dengesizliği ile D3 vitamini eksikliğine bağlı oluşan bir hastalıktır.İnce kemikler ve boncuk görünümünde kaburga ile karakterizedir.

• Hastalığın nedenleri: Yetersiz kalsiyum ve fosforla beslenme ,rasyondaki kalsiyum/fosfor dengesizliği ve D3 vitamini eksikliği temel sebeplerdir.Depoda uzun süre açıkta bırakılan premixlerde ve acımış yağ veya bozuk hayvansal kaynaklı ürün içeren yemlerdeki D3 vitamininin yıkımlanması veya aşırı miktarda sindirilmemiş besinlerin atılması sonucu oluşan beslenme yetersizlikleri hazırlayıcı sebepler arasında sayılabilir.

• Duyarlı hayvanlar: Rikets tüm genç kanatlılar da görülebilir. Ticari yumurtacılar yüksek kalsiyum gereksinimi dolayısı ile hastalığa karşı duyarlıdır. Yumurtlayan hayvanlar benzer sebeplerden dolayı osteomalasi veya kafes yorgunluğu gibi problemlere de maruz kalırlar. Eğrilmiş uzun kemikler ve tesbih görünümündeki kaburgalar

Belirtiler: Topallayan ve hareketsiz olan hayvanlar yürümeye isteksizdirler ve kemik uçları büyümüştür.Topuk eklemini oluşturan kemik uçlarındaki büyüme çok dikkat çekicidir.Kemikler yumuşak ,lastik gibidir.Gaga yumuşamıştır.Kostakondral birleşme yerinde kaburgalardaki tesbih tanesi görünümü yaygın bir lezyondur.Klinik belirtiler kadar yemdeki Ca,P ve D3 seviyelerinin ve Ca/P oranının saptanması kesin teşhis için önemlidir.



Korunma: Dengeli bir Ca/P oranına ve yeterli D3 vitaminine sahip bir yem korunma için yeterlidir.Ayrıca yemlerde D3 vitaminin stabil kalması için anti-oxidan kullanılmalıdır.


Bu içeriği sosyal medyada paylaşmayı unutma.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder