Hayvanlarımızı Hastalıklardan Nasıl Koruruz.

Hayvanlarımız çoğu zaman hastalanıyor ve antibiyotiklere sarılıyoruz. Ancak Antibiyotik kullanımı sanıldığı kadar da iyi bir şey değil. Dünya Sağlık örgütü (WHO) açıkçası bas bas bağırıyor Antibiyotik kullanımını azaltın ve hastalıklar için hijyen ve aşı ya yönelin diye. Sürekli sosyal medyadan ve bana gelen mesajlardan görüyorum ki hayvanlarınız hastalanıyor. Antibiyotik tedavisi uygulanıyor ve bir süre sonra hastalıklar tekrarlıyor hatta hayvanlar ölüyor. ve birçok para ilaçlara harcanıyor. işte bunlar önceden alınmamış tedbirlerin sonucu aslında. Hayvanlarınızı korumanın birçok basit yolu var aslında, bu yazımda bunlara değinmek istiyorum biraz.

Tabi bu resimdeki gibi bir yol izlemeyeceğiz.  :D

Peki Hayvanlarımızı Korumak için neler yapmalıyız !!!

Aslında en iyi koruma yolu, yazınında başında söylediğim gibi Aşılama, Hijyen ve diğer tedbirler.

Aşılama,

Sadece kanatlı hayvanlar da değil, Birçok canlıda en iyi koruma şekli aşılamadır. Virüs kaynaklı hastalıklardan korunmada çok önemli rol oynarlar. Ancak aşılar uzmanlık gerektiren konulardır. Düzgün taşınıp, Düzgün hazırlanması ve tam dozun da verilmesi gerekir. Hastalıklardan Koruyacağım derken hastalık çıkarabilir, direnci kırabilir hatta ölümle sonuçlanabilir. Aşı uygularken uzmanından yardım almanızı öneririm. Daha önce paylaştığım kanatlılarda aşılar ve aşılama yöntemlerini incelemenizi tavsiye ederim (TIKLA)

Hijyen,

Hijyen, Hijyen, Hijyen diye başlamak istiyorum çünkü hastalıkların %90 ı hijyensizlikten kaynaklanıyor. Evet sizinde hayvanlarınız da hasta oluyor, tedavi ettikten sonra tekrar hastalanıyor veya iyileşmiyorsa %90 bunun sebebi hijyendir. Şimdi bu hijyen konusunu biraz açalım.

Hijyen tabi ki kümesten başlar, Yer zemininde kullanılan malzeme çok önemlidir. Kolay temizlenebilen bir malzeme olması çok önemlidir. Genel temizlik harici her gün geceden oluşan dışkıların sabah alınması önemlidir. Bu hayvanların ciğerlerinin çok ufak olduğu unutulmamalıdır. Dışkıların birikmesinden oluşan amonyak kokusu, hayvanların sürekli dışkıya teması engellenmeli, bu yüzden tünekte kümeslerde önemlidir. ve yerde kullanacağınız malzemenin havada toz oluşturmaması gerekir. havadaki toza birleşen bakteri ve virüslerin hava yolu ile bulaşması çok kolaydır. Bu yüzden Kümesinizde pis ve kalitesiz havayı dışarı atmanız gerekli bunun içinde bir fan kümes içinde olmazsa olmazdır. Kümesinde fanı olmayanlar fanı taktıktan sonra farkı çok iyi göreceklerdir. Unutulmaması gereken bir durumda yerde kullanılan malzemenin nem ve rutubet yapmaması. Mantar ve Parazitler için bu durum gereklidir.

Günlük dışkıları almanın haricinde haftalık temizlikte kümes içerisinde çok önemlidir.  Kışın bunu 3 veya 4 günde de yapmanız daha iyi olur. Çünkü kışın hayvanlar kümes içerisinde daha fazla vakit geçirecekleri için kümes içerisindeki hijyenin önemi daha fazla oluyor. Bu genel temizlikte bakteri ve virüslere karşı etken bir dezenfektan seçilmelidir. Hayvanlar içerideyken kullanılan dezenfektanlar dan olursa çok daha iyi olur.

Birçok kümes görüyorum derme çatma, Işık görmeyen, yer dibinde, cereyan alan kümesler; bu hayvanlarında bir can taşıdığı düşünülürse Tavuk ve Kanatlı beslemek için ideal bir yeriniz yoksa, Bu hayvanları beslememenizi tavsiye ederim. Her canlının olduğu gibi kanatlı hayvanlarda Temiz hava, temiz su ve güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Temiz havaya bir parantez açmak isterim ki kümes içerisinde karşılıklı açılan cam hava sirkülasyonu değil cereyandır. Temiz hava sirkülasyonu pis havanın atılıp temiz havanın içeriye alınmasıdır.

Tabi bu yazıyı okurken içinden benim hayvanlarım bütün gün dışarıda diyebilirler. Doğru ama geceleri korunmak için girdikleri kümesler hijyenik ve ideal seviyede değilse hayvanlarının hastalanmaları çok doz değildir. Kümesinizin nasıl olması gerektiğini daha önce paylaşmıştım (TIKLA)  göz atmanızda fayda var.

Kümes haricinde hijyenik tedbirler almanız gereken başka bir yerde hayvanların gezinme alanı. Bu alanlarda belirli aralıklarla dolaşmalı ölüm hayvan veya hayvanlara hastalık bulaştırabilecek hijyenik olmayan maddelerin temizlenmesi lazım. Suluk ve Yemlikler dış alanda bulunmamalı kümes içerisinde tutulmalıdır. Yabani kuşlar yemlik ve suluklarla birçok hastalığı sizin hayvanlarınıza taşıyabilir.

Diğer Tedbirler

  1.  Düzenli vitamin, Mineral ve Aminoasit Kullanılması. Bir çok hastalığın sebebi bundan kaynaklanıyor aslında. 
  2.  Belirli aralıklarla Probiyotik verilmesi. Sağlıklı bir bağırsak tüm canlılarda olduğu gibi kanatlılarda da önemlidir. Bu yüzden onları iyi korumalıyız. Birçok ölüm aslında sindirim sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor.
  3.  Kendi Hazırladığınız karışımlar verin. Bu size kalmıştır. Bağışıklığını güçlendirebilecek her yiyecek abartıya kaçılmadan verilebilir.
  4.  iç ve dış parazit varlığına her zaman dikkat etmek lazımdır. İç parazitler için 2 veya 3 ayda bir iç parazit ilacı, Ayda 1 seferde kümeslerin Dış parazit için ilaçlanması lazımdır. 
  5.  Kaliteli yem rasyonları kullanılması, Özellikle de süs tavuklarında bu çok daha önemlidir. 
Yazımı bitirirken kısa bir özet geçmem gerekirse, Düzgün ve hijyenik bir kümes, düzgün aşılama ve bir kaç koruyucu takviye ile hayvanlarınızı rahatça koruyabilirsiniz. Bundan sonra umarım bu tedbirler alınır ve hayvanlarınız sadece yaşlılıktan ölürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder