Horozlar Yumurtlar mı?

Bazen kümesiniz de minik yumurtalar bulursunuz. Genellikle sarısı olmayan küçük yumurtalar, Çağlar boyuncu bu yumurtalara çeşitli isimler verildi, peri yumurtası, Cadı Yumurtası, Osuruk yumurtası, Rüzgar yumurtası gibi günümüzde de horoz yumurtası denilmeye başlandı. 


Hatta eski çağlarda insanlar bu yumurtaların eve hastalık getireceğini, cadıların veya şeytani varlıkların işi olduğunu, Bu yumurtaların manevi kayıplara bile sebep verebileceği söyleniyordu. 1474 İsviçre Basel'de bu yumurtadan dolayı tavuklar ve horozlar yargılanmış ve yakılarak öldürülmüştü. Günümüzde de Ahir zamanda horozların hayatlarında bir sefer yumurtlaması gerektiğine kadar inanan insanlar bulunmakta.

Anlayacağınız ortaçağdan günümüze kadar kafa mantığı pek değişmemekte. Bu şehir efsaneleri bu şekilde uzayıp gidecek sanırsam. İnsanlar efsaneler uydurmayı ve bunlara inanmayı çok seviyorlar. Ancak bir horozun yumurtladığını bugüne kadar bir kanıtla destekleyebilen çıkmamıştır. Horozun Anatomisi incelendiğinde de böyle bir durumun olması söz konusu değildir.


Peki Kümesimiz de arada bulduğumuz ufak küçük yumurtanın sebebi nedir?

Tavuk Yumurtalığından kopan küçük bir doku parçası yumurta üreme işleminin başlamasına sebep olur. Kopan doku parçası yumurta sarısı muamelesi görür ve yumurta beyazı (albuminle) kaplanır. Yumurta beyazı ile çevrelenen doku sonrasında zarla ve kabukla kaplanır. Ancak bu oluşan yumurta kabuk organında normalden daha fazla bekler bu sebepten normal yumurtaya göre daha koyu olurlar. Bu yumurtalar ovalimsi ve normal yumurtanın 3 te 1 i kadardır. 
Tavuklar yumurta döngüsü içerisinde bir soruna veya strese bağlı olarakta böyle yumurtalar yumurtlayabilirler. Veya genç yarkalar daha yumurtlama organlarının tam çalışmamasına bağlıda böyle yumurtlayabilmektedirler. Bunlar (sevimli!) Bir anomalidir ancak endişelenilecek bir şey değildir; tavuğunuz ertesi gün mutlaka normal yumurtlayacaktır. 

Bu Ufak Yumurtalar Yenir mi?
Bir yumurta sarısı olmamasına rağmen, peri (osuruk) yumurtaları mükemmel derecede yenilebilir. Ancak beslenmenin büyük bir kısmı yumurta sarısında bulunur ve yumurtalar o kadar küçük ki, yemek yerine saklanması daha iyi olacaktır kanaatindeyim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder