Kanatlılarda Küflü Yem Zehirlenmeleri

Kanatlı hayvanlar, yemi hayvansal ürüne çeviren canlı bir mekanizmadır. Yem yer, et yapar, yumurta yapar, civciv yapar. Yem ne kadar iyi ve kaliteli olursa, üründe iyi olur. Bozuk yemler hem ürünü bozar, hem de canlı mekanizmayı. Yani tavuğu, pilici, hindiyi hasta eder. Bugünkü konumuz küflü yemlerin yol açtığı bu sorunlar;




En tehlikelisi Mikotoksinlerdir, Bunlar, besinlerin ve yemlerin küflenmesi ile meydana gelen zehirli maddelerdir. Küf mantarları yemlerin tadını bozar. Küflenme olunca mantarların sporları yaygınlaşır. Bunlar da besinleri zehirli hale getirir.


Yemlerde mantarların üreyip mikotoksinlerin oluşabilmesi için ortamın uygun olması lazımdır. Bunlardan birisi rutubet: Hasat zamanı ıslanan ve ıslak kalan yemlerde mantar ürer. Rutubetli yerlerde saklanan yemler de böyledir. Isı da önemli faktördür. Mantarlar genellikle 20-30 derece arasında üreme gösterir. Üreme için oksijen gerekir, asitli ortam gerekir. Mikotoksinler uygun ortam bulduklarında bazı yemlerde hem kolay ürer, hem de çok ürer. Bu yemler: Mısır, arpa, buğday, pirinç, pamuk tohumu, soya fasulyesi, yer fıstığı, fındık, ayçiçeği tohumu gibi maddelerdir. Bunlardan yapılan karma yemlerde mantarlar gelişir. Mantarlar da mikotoksin yapar.



Peki Mikotoksinin ne zararı var…

Canlının sinir sistemini bozar. Sindirim yollarında yaralar meydana getirir. Yumurtalıklarda küçülmelere yol açar. Yumurtaların kalitesi bozulur. Hayvanlar başka hastalıklara dayanıksız olur. Genç hayvanlar daha çok zarar görürler. ördek yavruları en hassas olanlardır. Hemen ölürler.

Kanatlılarda Zehirlenme Belirtileri Nasıl Olur?

Hindilerde : iştahı azalır. Yem yemezler. Uyuşukluk, kanatlarda düşme, tüylerde kabarma olur.

Ördeklerde : Beyaz derili genç ördeklerin ayak ve bacaklarının derisinin altında kanamalar, morarmalar görülür. Genç ördeklerde hemen ölüm gerçekleşir.

Tavuklarda : ibikleri solgun olur, ishal başlar vr İbikler renk değiştirir.

Korunma
  • Küflü yemlerden kaçınmalıdır. Böyle yemler asla hayvanlara yedirilmemeli, depolara alınmamalıdır.
  • Depolar havadar ve rutubetsiz olmalıdır. Yemlikler, suluklar temiz tutulmalı, dezenfekte edilmelidir
  • Yem Alınırken Üretim Tarihine bakılmalıdır.
  • Alınacak yemin en çok 2 ay içinde tüketilmelidir.
  • Yem stoklaması yaparken usulüne uygun yığma yapmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder