Tavuk gübresi özellikleri:
- Tavuklar, almış oldukları besinlerin yaklaşık olarak yüzde kırkını sindirmeden geri atarlar. Bunun nedeni ise günün uzun bir süresini kümes içerisinde geçirmeleridir. Sürekli olarak kümes içerisinde yaşayan ve besinleri sindirmeden geri atan tavukların bu nedene bağlı olarak gübreleri çok verimlidir. Bir yumurta tavuğu yaklaşık olarak ömrü boyunca 500 gün kümeste kalır. Bu nedenle yaşamı boyunca 50 kg kadar besin üretir.
- Tavuk gübresi içerisinde yüksek miktarda azot vardır. Azot ise doğa için herhangi bir zarar teşkil etmemektedir. Fakat belirtmek isterim ki azot miktarının fazla olmasına bağlı olarak tavuk gübresi, fazla kullanıldığında bitkilerde yanma sorununa neden olabilir.
- Tavuk gübresi azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, mangenez, bakır ve çinko elementlerini içermektedir.
Tavuk gübresinin kullanımı:
Tavuk gübresi, genellikle çiftçiler tarafından toprağın tarıma uygun hale getirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bitkilerin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için kullanılan tavuk gübresi, bitkiler için ciddi bir besin maddesidir ve toprakta organik maddenin olumlu etkilerini sağlaması acısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle ilk bahar aylarında yağmur öncesinde diğer hayvan gübreleri ile karıştırılmış tavuk gübresi bitkilerin diplerine seyrek bir şekilde atılmalıdır.
Tavuk gübresi hangi bitkilerde kullanılmaktadır?
Buğday: Özellikle Doğu Anadolu'da yetiştirilen buğdayda tavuk gübresi kullanılabilir.
Mısır: Tavuk gübresi kullanılması mümkün olan bir bitkidir.
Patates: Günümüzde çok sık yetiştirilen patates için tavuk gübresi kullanılabilir.
Soğan: Genellikle evler önünde yetiştirilen soğanlarınıza tavuk gübresi kullanılır.
Bunların yanı sıra, havuç, soğan, tütün, pamuk, domates, patlıcan, ıspanak, kavun, çay, muz, fındık, incir, narenciye, zeytin, bağ gibi bitkilerde tavuk gübresi kullanılabilir.
Bu içeriği sosyal medyada paylaşmayı unutmayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder