Aspergillosis

Tanım: Aspergillosis, tavuk ve hindilerin güç solunum, akciğerde nodüller, değişken ölüm ve büyüme geriliği ile karakterize, septik veya toxik durum gösterebilen fungal bir hastalığıdır.

Sebepler: Aspergillosis, Aspergillus spp. mantar sporlarının yumurtaya penetre olması veya yetiştirme döneminde solunum yolu ile alınması ile oluşur. Bütün kanatlılar hastalığa duyarlıdır.

Belirtiler: Aspergillosis genelde 3 haftalıktan küçük civcivler de ortaya çıkar . Güç solunum oluşturur ve civcivler tipik güç solunum hareketi sergilerler. Aspergillosis daha yaşlı hindilerde de görülür ve solunumda zorluk vardır. Mortalite genç broilerlerde yüsektir.

Lezyonlar: Akciğerde sarı nodüller vardır.Bronşlar ve hava keseleri enfeksiyon başlangıcı görüntüsü vardır.İlerlemiş safhada enfekte dokuları peynirimsi tabakalar kaplar. Bu durum özellikle hindilerde gelişir.

Tanı: Klinik belirtiler ve klasik nodüller tanı için önemlidir.Fakat mantarların izole edilmesi tanıyı kesinleştirir. 

Korunma ve Kontrol: Temiz, çatlak olamayan yumurtaları kullanmak,temiz ve taze altlık kullanmak, hayvanların yetiştirme ve verim dönemi boyunca temiz bir çevre sağlamak hastalığın kontrolünde önemlidir.


Bu içeriği Beğendiysen sosyal medyada paylaşmayı unutma.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder