Tavuklar Yumurtlayınca Niye Gıdaklar?

Tüm tavuk besleyicilerinin bildiği gibi tavuklar yumurtladıktan sonra gıdaklar, hatta diğer tavuklarda ona eşlik eder, Horozda varsa bu gruba katılır. Peki neden tavuklar yumurtlayınca “gıt gıt gıt gıt gıt-gıdak” diye bağırmaya başlar, diğerleri de ona eşlik eder ve hep bir ağızdan bağırmaya başlarlar.
Şunu asla unutmamalıyız bir tavuk yavru üretmek için yumurtlar bu tüm tavukların doğasında vardır. ve yumurtalarını düşmanlardan uzak tutmak isterler.  Nasıl mı? Geniş arazisi olan çiftliklerde tavukların doğal ortamda tamamen serbest bırakılarak yetiştirildiği yerlerde görülmüştür ki: Kendi seçtiği gizli yerde yumurtalarını biriktiren bir tavuk, yumurtasını yumurtladıktan sonra oradan uzaklaşır, başka yerde gıdaklamaya başlar. Bunun sebebinin düşmanları yanıltmak içindir. Siz de dikkat ederseniz tavuğunuz folluktan uzaklaştıktan sonra gıdaklamaya başladığını görürsünüz.

Bir başka inanışta Yumurtladıktan sonra yüksek sesle gıdaklamanın yumurta şarkısı olduğunu, yumurtlayan tavuğun gururla yumurtladığını ilan etme biçimi olduğunu iddia edilir.

Tabi ki herkes bu sesten memnun olmaya da bilir özellikle de komşularınız. Bu sesi de kesmenin kolay bir yolu var aslında. Gıdaklamaya başladıkları an önlerine yem atarsanız sesin hemen kesildiğini göreceksiniz.


Bu içeriği Beğendiysen sosyal medyada paylaşmayı unutma.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder