Civcivler de Cinsiyet Öğrenme

Aslında hiç girmek istemediğim bir konu olmasına rağmen bu konuda birçok soru gelmekte. Bu konu iyi uzmanlık gerektiren ve eğitim alınması gereke bir konudur. ve bir meslek grubu da var. "SEKSÖRLÜK".

Yinede bazı hobici arkadaşlar bu konuda çok meraklı olabiliyor ve civcivlerinin dişimi erkek mi olduğunu merak ediyorlar.  Horozların fazla kıymeti olmadığı ve tavuk beklentisi çok olduğu için biran önce cinsiyetlerini öğrenip horozları elden çıkarma düşüncesinde olabiliyorlar. Bu sebepten dolayı gelen cinsiyet sorularına hep tavuk demişimdir ki horoz olan civcivler ikinci sınıf muamele görmesinler diye. Aynı mantık ile çalışan tavuk firmaları pazarları erkek civcivler ile doldurmakta. Yinede iyi niyetli arkadaşlar için civcivler de cinsiyet belirlemek için basit bir kaç kuralı açıklayacağım.

Cinsiyet Ayrımını 5 şekilde ayırt edebiliriz.
  1. Kanat Yapısında
  2. Ayak Yapısından
  3. Kloaka (Kıç) bölgesinden
  4. Kuyruk ve İbiklerinden
  5. Hareketlerinden
1. Kanat Yapısı

Belki de en bilinen yöntemdir. Civciv yumurtadan çıktıktan sonra ilk 3 gün kanat uçlarına bakmak. Dişilerde kanat tüyleri daha düzensiz ve uzundur. Erkek olanlarda daha düzenli ve kısadır. Ancak bu yöntem ilk 3 gün için geçerlidir. Sonrasında izler kaybolacaktır. 

2. Ayak Yapısından

Koyu renkli bacaklı erkeklerle açık renkli bacaklı dişiler çiftleştirildiğinde erkekler açık renkli bacaklı olurken dişiler koyu renkli bacaklı olacaklardır. Ayak rengine göre yapılan cinsiyet ayırımında başarı yüksek olmadığından bu yöntem fazla kullanılmamaktadır.

3. Kloaka (Kıç) bölgesinden

%95 e yakın sonuç veren seksörlerin en çok tercih ettiği yöntemdir. Ancak bu yöntem uzmanlık gerektiren bir yöntemdir. Günlük civcivler karanlık bir odada 200-250 voltluk bir ışık altında kıç bölgesine bakılarak incelenir. Kloakın karın bölgesine bastırılarak dışa çıkarılması ile erkek civcivlerde toplu iğne başı kadar bir penis çıkıntısı görülebilir. Sadece %5 lik bir yanılma payı vardır. Zaten pazarlarda civciv alırken ara sıra tavuk çıkması bu %5 lik yanılmadan kaynaklıdır. 

4. Kuyruk ve İbiklerinden

Birçok ırkta 2-3 haftadan sonra hayvanlar kuyruk atmaya başlarlar. Civcivlerinize 15 ila 20 gün baktığınızda kuyrukları çıkmaya başlayanlar tavuk, Daha kuyruk vermemiş olanlar horozdur. Bir başka yöntem ile 1,5 aylık civcivlerde ibikleri uzamaya başlamış ve kızarmaya yüz tutmuş olanlar horoz, Daha ibikleri hiç uzamamış olanlar tavuktur. Tabi bu yöntemde ırklar arasında yanılma payı vardır.
5.Hareketlerinden

İyi bir gözlemci iseniz civcivlerinizin hareket ve davranışlarından cinsiyetlerini anlayabilirsiniz. Dişiler genellikle grup içerisinde daha sakin ve uysaldır. Erkek olanlar ise daha saldırgan ve kavgacıdır. Horozlar daha civcivlikten hakimiyet kurmak isterler bu sebepten grup içinde dalaşan görürseniz onlar muhtemelen horozdur.

Şu boyundan tutup cinsiyet belirleme yöntemi tamamen düzmecedir. Hangi civcivi boynundan tutarsanız emin olun ayaklarını aşağı doğru salacaktır. Bu pazarcıların çıkardığı civciv satma yöntemidir. Bu yöntem ile civciv almayın.


Anlayacağınız hangi yöntem olursa olsun, Her zaman bir yanılma payınız vardır. Bu sebepten civcivlerinizi dişi mi erkek mi diye merak etmektense sağlıklı büyütmeye çalışın. Siz bir hobici iseniz sizin en büyük göreviniz budur.  Zaten birkaç ay sonra Horoz mu Tavuk mu belli olur. Ayrım yapmadan sağlıklı civcivler büyütmenizi dilerim. Bu yazımdan sonra biliyorum ki mesajlarla cinsiyetler sorulacaktır. Şimdiden söyleyeyim bana göre hepsi TAVUK.

1 yorum:

  1. Tavuk ya da Horoz.
    Büyüsün yetiştirmeye devam.
    Horoz sayısı çok ise onlar için farklı bir kümes yaparak orada büyütün.
    Ara ara tavukların yanında ki horoz ile değiş tokuş.
    6-7 aylık olunca da Düdüklü Tencere yolunu tutsun işte.

    YanıtlaSil