Follukla ilgili Sorunlar

Birçok hobicinin veya Tavuk besleyicisinin başına gelen sorunlardandır Folluklar. Ya Tavuklar folluğa yumurtlamaz yada aynı folluğu paylaşamaz tavuklar.

Birçok yazımda da söylediğim gibi tavuklar nesillerini yürütmek için yumurtlarlar, bu sebepten de yavrularını yani yumurtalarını korumak isterler bundan dolayı da yumurtlamak için güvenilir bir yer ararlar. Kuytu, fazla ışık almayan yerleri tercih ederler.
Eğer tavuğunuz sizin belirlediğiniz folluklara yumurtlamıyor da, Kümes dışarısında veya kümesin içerisinde başka bir yere yumurtluyorsa folluklarınızı yanlış konumlandırmışsınız demektir. Folluk yerini belirlerken fazla ışık almaması, kümesin kuytu bir yerinin seçilmesi ve folluklarınızın üstü kapalı olması tavuklar için ideal bir folluk olacaktır.

Bir diğer sorunda folluk paylaşamama sorudur. Bir sürü folluk dizersiniz ancak tavuklar hep bir folluğa yumurtlamak ister veya aynı anda o folluğa girmeye çalışırlar hatta ve hatta bazen folluk kavgası yüzünden yumurtalar kırılabilir. 
Resimde de paylaştığım gibi follukların yan yana olması önemlidir. Şekli ve düzeni birbiri ile aynı olmalıdır. Bir folluk başka bir yerde bir folluk başka bir yerde asla olmamalıdır. Follukların özendirici olması için folluklarda yumurta bulundurulması önemlidir. Bu yumurtalar sahte yumurtada olabilir. Tavuklarınızı follukları benimsedikten sonra folluk paylaşamama sorunu da ortadan kalacaktır.

Başka bir sorunda kümes içerisinde follukların yetersiz oluşudur. ideal olan 3 veya 4 tavuk için 1 folluk olmasıdır.

Yazımın sonunda ufakta bir tüyo vereyim. Follukları yerden en az 1 m yükseklikten başlatırsanız avantaj sağlamış olursunuz. Çünkü Fareler en büyük yumurta hırsızıdır. Yumurtayı çalar ve yerler bu sebepten follukların biraz üstte olmasında her zaman fayda vardır.


1 yorum:

  1. Merhaba şuan kümesimde yarkalar var. 15 güne kadar yumurtaya başlayacak inşallah :) follukları ne zaman hazırlamam lazım. 50 tavuk
    İçin kaç ad folluk yeterli.

    YanıtlaSil