Tavuklarda Gurk Olamama

Tavuk besliyorsunuz ve tavuklarınızın gurk olmasını bekliyorsunuz ama bir türlü gurk olmuyor ve kuluçkaya yatmıyor. Tavuklarda Gurk Olamama birkaç sebebe dayanır aslında.


Tavuklar Nesillerini devam ettirmek için yumurtlarlar. Tavuk ve Horoz çiftleşir ve tavuk yumurtalarını biriktirip kuluçkaya yatar. Halk arasında tavukların Kuluçkaya yatmasına "Gurk" denir. Peki her şey yolunda gidiyor. Tavuk horoz çiftleşiyor ama tavuğunuz bir türlü gurk olmuyor. Bunun durumu 5 sebebe bağlayabiliriz,
  1.  Güvenli Ortamın Oluşmaması
  2.  Kümesten Ayrılamama
  3.  Kümes Aydınlatma Yetersizlik
  4.  Yumurtadan Kesilememe
  5.  Dengesiz Beslenme

GÜVENLİ ORTAM OLUŞMAMASI
Bildiği gibi tavuklar nesillerini yürütmek için yumurtlarlar, Bu sebepten yumurtalarının güvende olabileceği ve civcivlerini güvende büyütebileceği yerler ararlar. Eğer bulunduğu ortamda kendini güvende hissetmez ise gurk olmaz.

KÜMESTEN AYRILAMAMA
Yabani tavuk ırkları grubundan ayrılı yumurtalarını toplar ve sürüsünden uzak bir yerde kuluçkaya yatarlar. Bazı yumurta tavukları doğal yabani tavuk genlerini halen taşımaktadır.  Bazı yumurta tavukları kümesten uzak bir yerde yumurtalarını biriktirir. ve Kuluçka zamanı geldiğinde kümesten ayrılır ve gözden kaybolur. Kümesinden uzak yavrularını büyütür ve sürüye sonradan dahil olur. Eğer elinizde böyle bir tavuk varsa ve kümesten ayrılma imkanı bulamıyorsa gurk olamaz.

KÜMESTEKİ AYDINLATMA YETERSİZLİĞİ
Tavuklar iç güdüsel olarak günlük alması gereken ışığı bilerek kuluçka mevsimini ayarlarlar ve buna göre kuluçkaya yatar. Gurk olmada günlük aydınlık alma süresi önemlidir. Tavukların en sevdiği kuluçka dönemi bahar aylarıdır. Kış sonunda gündüz süresinin uzamaya başlaması, tavuk içgüdülerine civcivleri uygun hava şartlarında yetiştirebileceği güzel günlerin yaklaştığını hatırlatır. Ve bahar için kendini kuluçkaya hazırlar. Tavukları Kümes şartlarında beslediğimiz için günlük alması gereken aydınlığı da karşılamamız lazım. Eğer Kümes şartlarınız karanlık bir ortam ise bu gurka engel bir sebeptir.

YUMURTADAN KESİLEMEME
Aslında gurka engel en büyük sebeplerin başında gelmektedir yumurtadan kesilememe. Doğal ortamın sağlanamaması tavukların aynı folluğu paylaşıyor olması, Kümes alanının dar olması, tavuğun yumurta toplamasına engel olunması (Yumurtaları her gün almak) tavukların yumurtadan kesilememesine sebep olmakta. Bu sebepten dolayıda tavuklarınız gurk olamamakta.

DENGESİZ BESLENME
Tavukları tek yönlü beslemek gurka engeller arasındadır. Tavuklar vitamin ve mineralleri yumurtaya aktarırlar ki sağlıklı civcivler dünyaya getirebilsinler. Eğer tek yönlü bir beslenme yönüne gidilirse ve tavukların gereksinimleri karşılanmazsa, tavuklarda kuluçkaya yönelmezler.

Unutulmaması gereken bir durumda gurka meyilli bir ırk istiyorsanız tercihiniz hibrit ırklar olmamalıdır. Hibrit ırklar yabani tavuk genlerinden uzaklaşmış ve yumurtlama eğilimi olan tavuklardır. Yumurtadan kesilemedikleri için gurk olma ihtimalleri çok düşüktür.

Gurka En yatkın ırklar; Hint, Orpington, Brahma ve Koşindir. 



Bu içeriği Beğendiysen sosyal medyada paylaşmayı unutma.


2 yorum:

  1. KUMES KALABALIK VE TAVUKLAR BİRBİRİNE VURUYOR BU YUZDEN DE GURK OLAMIYOR OLABİLİRLER Mİ???

    YanıtlaSil
  2. Tavuklar için gurk olmada yumurta sayısı önemli midir ? Belirli bir yumurta sayısında mi gurk olurlar yoksa sayının bir önemi yok mu?

    YanıtlaSil